Mindfulness

Minder stress, beter slapen, grotere veerkracht, betere concentratie, meer compassie, ruimte om bewuste keuzes te maken… de effecten van de training Mindfulness op je mentale en fysieke gezondheid zijn groot.

Dit leer je 

Het brein wordt tijdens de training Mindfulness zodanig getraind dat een deelnemer na de training o.a. minder stress ervaart, minder piekert, een positiever en rustiger gevoel ervaart, beter slaapt, betere weerstand heeft en meer compassie en mededogen ervaart. Als je getraind bent in mindfulness ben je je bewuster van je eigen automatische piloot (je emotie, denk en doe-patroon). Hierdoor ontstaat er ruimte om bewuste keuzes te maken, ook ten tijde van stress. 

Houdingsaspecten van mindfulness die je leert zijn:

  • Niet oordelen: onpartijdig waarnemen, observeren zonder evalueren en categoriseren, niet indelen in goed en fout. De dingen nemen zoals ze zijn en daar niets aan hoeven toevoegen.
  • Geduld: begrijpen en accepteren dat dingen vaak tijd nodig hebben. Geduld voor onszelf en anderen.
  • Frisse blik: dingen zien alsof je ze voor het eerst ziet, alsof je alles als nieuw ervaart, net als een beginner of een klein kind. 
  • Vertrouwen in jezelf: vertrouwen op je waarneming van gedachten, gevoelens en lichaamssensaties versterken het vermogen om te kunnen onderscheiden welke informatie je leidraad is in het proces van zelfregulering en heling. Wanneer je vertrouwen hebt in jezelf kan je ook verantwoordelijkheid nemen in dit proces. 
  • Niet hoeven streven: doelen loslaten, niet hoeven vasthouden aan uitkomsten en aan wat je wilt bereiken. 
  • Aanvaarding: dingen zien en accepteren zoals ze werkelijk zijn, open staan voor wat je waarneemt. 
  • Loslaten: niet gehecht zijn, niet vasthouden aan gedachten, gevoelens, lichaamservaringen en ervaringen. 

Doel

Door het brein te training door middel van Mindfulness krijgen deelnemers een grotere fysieke en mentale gezondheid. Ook derden hebben daar profijt van. Voor cliënten van bijv. hulp- en dienstverleners neemt de kwaliteit van de werkrelatie toe. Ongeveer 60% van het effect van hulpverlening wordt toegeschreven aan de kwaliteit van de relatie tussen hulpverlener en cliënt. Doorslaggevend voor de kwaliteit van deze relatie is dat de cliënt werkelijk begrip en erkenning ervaart. Door mindfulness te trainen, ontwikkelen hulpverleners een houding waarin dit mogelijk is. 

Duur

Een volledige mindfulness training (MBSR) bestaat uit 8 sessies van 2½ uur.
Op aanvraag kan de training in vorm en intensiteit worden aangepast.

Voor wie

Mindfulness is voor (bijna) iedereen. Of je nu werkt in het bedrijfsleven, in het onderwijs, de hulpverlening of in een ander werkveld.

Accreditatie

SKJ 30 punten