De omgevingswet

Binnenkort krijgen alle gemeenten in Nederland te maken met De Omgevingswet.

De Omgevingswet is een complexe en impactvolle wet die op 1 juli 2022 in werking treedt. De definitieve implementatie en afronding is rond 2028.

De Omgevingswet moet samenhang brengen in wetgeving rond het omgevingsrecht. Het omgevingsrecht regelt onze fysieke leefomgeving.

De Omgevingswet brengt voor de Gemeente, op 3 vlakken verandering:

 1. Wettelijke regels en bepalingen
 2. Invoering van Digitaal stelsel (DSO)
 3. Anders werken


Omdat de Omgevingswet zorgt voor verbetering en vernieuwing, betekent dit een ‘gemeentelijke innovatie’!  en de verandering die dat met zich meebrengt heeft
gevolgen voor alle medewerkers, bewoners en bedrijven binnen de gemeente.

Sirius Training & Advies werkt al bijna 30 jaar doelgericht aan het ontwikkelen van organisatie, teams en individuele medewerkers. Met name het aspect ‘ANDERS WERKEN’
in de Omgevingswet vraagt een ontwikkeling op manier van werken, competenties en vaardigheden van mensen, daarom hebben wij een speciaal programma ontwikkeld voor gemeenten, met als doel gezamenlijk zorgen dat je toegerust bent op een goed functioneren binnen de Omgevingswet.

Het Sirius programma ‘Omgevingswet’,  bestaat uit 3 delen:

 1. (digitale) Basiscursus: Innovatie, de Omgevingswet en ik…
 2. Basistrainingen Gespreksvaardigheden (fysiek in groepen)
  1. Gesprekstechnieken (OEN, LSD)
  2. Feedback geven en ontvangen
  3. Onderhandelingstechnieken
 3. Verdiepingstrainingen & coaching
  1. In teamverband of individueel

Bekijk hier onze digitale basiscursus: Innovatie de omgevingswet en ik


Inhoud digitale cursus: 

  1. Opening & introductie

  2. Omgevingswet & de organisatie, vernieuwing + verandering = Innovatie

  3. Omgevingswet & ik

  4. Inventarisatie van jouw ontwikkelingsbehoefte m.b.t. de Omgevingswet

  5. Na afronding van deze cursus, ontvang je een Certificaat van deelname (Cedeo erkend).

Duur:

De basiscursus is volledig digitaal en neemt ongeveer 2 uur in beslag. Maar uiteraard kunt u zelf bepalen, wanneer en waar u de cursus volgt en of u afentoe even pauze neemt. Hij is 24/7 voor u beschikbaar. En als de cursus is afgerond, kunnen de oefeningen gesprekstechnieken gewoon nog eens doorgenomen worden. Maximale vrijheid, dus.

Voor wie?

Deze digitale cursus is geschikt voor teams of personen werkzaam voor de gemeente. De training kan daardoor plaatsvinden waar u wenst.

3 puzzelstukken

Omgevingswet 

Enkele reactie van deelnemers aan onze digitale basiscursus "Innovatie, de Omgevingswet en ik":

 • Prima, hoor. Fijn om de theorie zo kort en bondig gepresenteerd te krijgen. Interactief onderdeel was ook leuk om te doen.
 • Heldere duidelijke uitleg! Praktisch.
 • Van mij had de cursus nog wat dieper op de Omgevingswet zelf in mogen gaan. Hij was wel nu iets te algemeen wat mij betreft.
 • Nuttige cursus. Heldere uitleg achtergrond Omgevingswet. Het is goed om je ervan bewust te zijn dat de veranderende wetgeving ook een andere manier van werken vraagt. Interessant vond ik de basiscursus gesprekstechnieken.
 • Vond dit een nuttige cursus. Heldere uitleg complexe wetgeving. Goed om te weten dat dit een andere manier van werken van ons vraagt. Ook de training motiverende gesprekstechnieken vond ik leerzaam.
 • Kennis opfrissen van houding en gedrag
 • Goede cursus om de mindset weer even scherp te stellen. De inhoud had ik al in verschillende andere trainingen gehad. Goed om weer even op te frissen
 • Ontzettend leuk dat er een oefencasus bij zat! Kort maar heldere cursus.
 • Onderwerpen van de cursus waren bij mij allemaal al bekend, weinig nieuws gehoord. Maar de gespreksoefeningen waren leuk en competenties heel praktisch gemaakt
 • Ik dacht eigenlijk dat de cursus over de Omgevingswet ging, maar het bleek meer te gaan over acceptatie van de gewijzigde regelgeving en gesprekstechnieken. Wat overigens wel heel interessant is.
 • Ik vond de cursus nuttig omdat die begint met een heel korte samenvatting van waarom de Omgevingswet en vervolgens richt op wat de verandering voor mij betekent.
 • De cursus was best praktisch, dus dat is fijn. Vooral het eerste deel was veel meer theoretisch, fijn als daar wat meer interactieve oefeningen in zouden komen. De video van Fred aan het einde was super
 • Het meeste was bekend en herkenbaar. Goed om weer even besef van te hebben.
 • Goede basis. Soms wel wat lastige theoretische woorden, die je wellicht snel vergeet.
 • Persoonlijk vond ik de opstart met gekozen termen erg lastig. Dat moet makkelijker kunnen. Pas op met die afkortingen, ik ben ambtenaar maar weet ze echt niet allemaal!! De praktijkoefeningen waren erg leuk.

AANMELDEN VOOR BASISCURSUS "INNOVATIE, DE OMGEVINGSWET EN IK"


Wil jij deelnemen aan deze Basiscursus Innovatie, de Omgevingswet en ik?

Jullie team of gemeente aanmelden?

Vul dan hier het contactformulier in of neem contact met ons op via:

Sirius Training & Advies bv 

Jan Holsappel
jan.holsappel@siriustraining.nl
06 - 212 86 932